Att bygga pool för sommaren

När det drar sig mot sommaren börjar många villaägare längta efter att njuta i den egna trädgården. Förutom trädgårdsarbetet lockar det att plocka fram grillen, läsa en bok i hängmattan, lapa sol på en filt – och att bada. Det där att ha en egen pool hemma är en fantastisk frihetskänsla och alltfler väljer därför att bygga sig en egen sådan. Beroende på storlek på pool innebär det förstås inte bara bad, utan också motion i form av simning. Här ska vi gå igenom vad du ska tänka på när du drömmer om en egen pool i anslutning till din bostad.

Noggrann planering

Börja först med att planera noggrant. En pool tar alltid stor plats och det är därför viktigt att både mäta och fundera innan du slår till. Hur mycket av tomten är du villig att offra? Det här beror förstås mycket på vilka övriga aktiviteter du behöver använda trädgården till. Tänk på att barnen kanske vill kunna spela fotboll och ägna sig åt andra lekar. Ett tips är att höra med ett företag som bygger och säljer pool-lösningar, så att du vet förutsättningarna från början. Samtidigt kan du få en ungefärlig prisbild av vad det totalt skulle kosta dig att anlägga en pool, samt jämföra olika alternativ.

Flertalet alternativ

Till att börja med ska du välja om du vill ha poolen nedsänkt i marken eller om du önskar en upphöjd variant. Något du också måste ta ställning till är vilken övrig utrustning du behöver ha vad gäller rengöring, filter och annat. Det är lätt att glömma bort det arbete som alltid blir med att göra rent poolen; något som ska utföras med jämna mellanrum för att undvika bakterier. Dessutom måste vattentillförsel och dränering ordnas på något sätt, så att poolen enkelt kan fyllas och tappas på vatten. Med lite planering blir dock poolen en njutbar plats för hela familjen om somrarna.