Inred med belysning

Jag har länge funderat över hur jag ska inreda mitt hem när det kommer till belysning. I vissa större rum vill jag ha både en fin taklampa plus några mindre lampor som jag kan tända vid behov. Det viktigaste för mig är att belysningen har ett syfte i det rum den ska vara. I sovrummet vill jag ha lite dovare belysning medan jag i arbetsrummet vill ha en starkare belysning så att jag ser bra.

Om vi börjar med mitt sovrum kommer jag att köpa en stor lampskärm som kommer hänga över sängen. Denna kommer vara sovrummets mittpunkt och det är något jag rekommenderar till alla som ska inreda. Jag kommer även att sätta två stycken små lampor vid nattduksborden som kan vara tända innan man går och lägger sig. Personligen tycker jag det är fint att ha lampor som sitter fast i väggen istället för att de står på borden.

Vardagsrummet är det rum där belysningen spelar störst roll enligt mig. För det första är det bra att ha en fin taklampa som lyser upp hela rummet. Eftersom jag har en myshörna i mitt rum vill jag också ha något som bara lyser upp denna avdelning. Denna lampa ska inte vara lika stark som de andra. För mig är det även viktigt att ha fina fönsterlampor då detta är ett enkelt sätt att göra rummet annorlunda och skapa en mysigare känsla.

Ett annat rum som ofta glöms bort, men där belysningen också är viktig, är badrummet. Oftast sitter det redan en lampa där och man tänker inte på att byta ut den. En klassiker som jag vill ha i badrummet är spotlights som går att dimma – perfekt om man vill tända lite ljus och mysa med ett varmt skumbad. Den känslan förstörs om du sitter i ett alldeles för upplyst rum med alldeles för kallt ljus.