Skapa en vacker trädgård med nya trädgårdsväxter

Intresset för odling har sällan varit större än nu. Oavsett om vi bor i lägenhet med eller utan balkong eller i hus så vill vi odla. Gröna växter har en positiv inverkan på hur vi mår och det är något rofyllt över att sköta om dem och pyssla med saker som omplantering och gallring. Det bästa är såklart att ha tillgång till trädgård för den som vill odla. Där har du mer plats och större möjligheter att plantera olika typer av grödor.

Planering A och O

För att lyckas med din hemmaodling är planering A och O. Det gäller å ena sidan trädgårdens layout. Olika växter trivs med olika mycket sol och i olika jordtyper. Å andra sidan är det bra att fördela plantorna över året, så att du har blommande växter under hela sommaren till exempel. Beroende på väder och temperatur kan det bli aktuellt att stödvattna under varmare perioder. Dessutom bör rabatter och köksträdgårdar rensas. Då mår känsliga växter bättre men det ser även trevligare och mer välskött ut.

Blommor och nyttoväxter

Det finns många olika typer av trädgårdsväxter. De flesta av oss tycker om blommor och vill gärna fylla trädgården med dessa i olika former och färger. Men en annan stor trend inom odling just nu är ätbara växter som tomat, jordgubbe och kryddväxter. Att tillaga och äta något som du själv har odlat från grunden är en speciell känsla. Maten smakar godare helt enkelt. Vissa ätbara plantor kan du skörda ganska snart efter plantering. Andra låter vänta på sig lite längre till exempel fruktträd och bärbuskar.