Tips när du målar om inomhus

Att måla om inomhus är ett snabbt, enkelt och kostnadseffektivt sätt att fräscha upp ditt hem. Du kan lägga ambitionsnivån var du vill, från att enbart måla om väggarna till att även måla tak, golv, dörrar och lister. Det som är avgörande för slutresultatet är att du tar god tid på dig med grundarbetet. Slarvar du med det blir inte resultatet det önskvärda. Färgval är a och o, ett par tumregler är att en förhållandevis mild färg på en provkarta blir mer intensiv när den täcker en hel vägg och en matt färg ger ett lugnare intryck än en med glans i.

Förberedelser

Börja med att förbereda ytan genom att damma av väggarna, ta ut spikar och skruvar samt spackla igen hål och sprickor. Riv bort lösa tapeter och sandpappra över skarvarna. Slipa även ner övriga ojämnheter med sandpapper. Montera ner elkontakter alternativt täck dem med maskeringstejp. Tejpa också gränsdragningen mellan andra ytor så som tak och lister (såvida inte dessa också ska målas) och täck golvet med papper, plast eller tyg för att skydda det mot färgstänk. När du sedan ska måla är det viktigt att du gör de olika ytorna i rätt ordning: Taket först, därefter väggar, sedan lister och dörrar, och sist golv.

Målningen

Grundmåla gärna väggen, särskilt om du ska täcka en mönstrad tapet. Extra effektivt blir det om du blandar ut grundfärgen med lite av väggfärgen. På så vis kan du eventuellt spara ett lager vanlig färg, beroende på hur underlaget ser ut och vilken färgnyans du valt till rummet. Börja med att måla skrymslen och kanter med en mindre pensel. Därefter rollar du rummet med en stor, bred roller. Undvik att avbryta arbetet mitt i, det vill säga: Måla klart en vägg i taget så att du får ett enhetligt utseende på en given yta. Måla väggen 1–2 gånger. Låt färgen torka mellan lagren enligt färgens rekommendation.